top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

Zcash (ZEC) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

Güncelleme tarihi: 13 Tem 2022

İçerikler

  1. 0.1 ZCash’in Potansiyeli?

  1. 1 Zcash Nereden Alınır?

  2. 1.1 Binance

  3. 1.2 Teknoloji

  4. 1.3 Ekip

  5. 1.4 Önemli Ortaklıklar

  6. 1.5 Zcash Avantajları

  7. 1.6 Zcash Dezavantajları

  8. 1.7 Gelecek Yol Haritası

Zcash, ana odak noktası dünya çapındaki kripto para birimi kullanıcılarının ödeme ihtiyaçlarını karşılayan özel ve izlenemez bir platform geliştirmek olan Zooko Wilcox tarafından 2016 yılında başlatılan bir blok zinciri projesidir. Şu anda, piyasa değeri açısından Zcash değeri 645 milyon dolar ve bugün itibariyle 124.648 dolar olan madeni para ticareti. Zcash ekibi, platformun en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için 24 saat çalışan deneyimli bir programcı ve bilgisayar bilimi akademisyenleri grubundan oluşur. Zcash’i geliştirmek için kullanılan yerel kod, Bitcoin’den türetildi, ancak onu ana kodundan iki şekilde ayırt etmek için değiştirdiler. Örneğin, Zcash ağı içindeki bir fon transferini ele alalım — fonların ağ üzerinden iletildiğini herkesin göreceğinden hiç şüpheniz olmasın; ancak gönderenin veya alıcının kim olduğunu izlemek mümkün değildir. Bu sadece gizliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda platformdaki işlemlerin güvenliğini de artırır.



Zcash (ZEC) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum
Zcash (ZEC) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum


Binance indirim ile hesap aç


ZCash’in Potansiyeli?


Kripto para piyasasını tahmin etmek gerçekten zor, ancak bir madeni paranın neden değer kazanabileceğinin bazı nedenlerine ve neden artmayacağına bakmak her zaman iyi bir fikirdir. İlk olarak, ZCash, Sıfır Bilgi Kanıtı protokolünü kendi blok zinciri projelerine kurmak isteyen büyük finans kurumları JP Morgan ile bir ortaklık kurmakta gerçekten başarılı oldu. JP Morgan gibi büyük bir organizasyonun ZCash’e ilgi göstermesi şirkete büyük bir itibar kazandırıyor.

Bununla birlikte, uzun vadede ZCash’e zarar verebilecek potansiyel bir sorun, suç faaliyeti için kullanılabilmesidir. Bunun nedeni, insanların anonim olarak para göndermesine ve almasına izin vermesidir, bu da suçlular için mükemmeldir. Karanlık ağ, suçluların kripto para birimleri karşılığında çevrimiçi olarak yasa dışı ürünler sattığı büyük bir iştir. Dünyanın her yerindeki hükümetler kripto para birimlerini nasıl düzenleyebileceklerini tartışmaya başlıyorlar ve anonim bir ödeme sistemi fikrinden hoşlanmayabilirler. Ancak, ZCash’in “Görünüm Anahtarı” olarak adlandırdıkları olası bir çözümü vardır.


Her ZCash sahibinin, kullanıcıların işlem verilerini ortaya çıkarmasına olanak tanıyan kendi görünüm anahtarına erişimi vardır. Bu görünüm anahtarı, düzenleyiciler veya kanun uygulayıcılar gibi diğer kullanıcılarla da paylaşılabilir, bu da onların işlem geçmişini denetlemelerine olanak tanır. Ancak, kullanıcının bunu gönüllü olarak kabul etmesi gerekir ki bu bir suçlunun muhtemelen kabul etmeyeceği bir durumdur. ZCash’in değerinin büyümesini engelleyebilecek başka bir konu da ölçeklenme potansiyelidir. Daha önce bu “ZCash Nedir?” Blockchain’in saniyede Bitcoin’den daha fazla işlem gerçekleştirebileceğini gözden geçirin. Ancak yine de saniyede sadece 6 – 26 işlem gerçekleştirebiliyor.


Bu nedenle, ZCash geliştiricileri bunu geliştiremedikçe, diğer blok zincirlerinin küresel bir ödeme sistemi olma şansı daha yüksek olabilir. Dash gibi işlemleri çok daha hızlı işleyebilen başka anonim paralar da var. InstantSend özelliğini kullanarak, Dash işlemleri sadece birkaç saniye sürer, ZCash ise 2,5 dakika sürer. Bununla birlikte, genel olarak, ZCash 2016’da oluşturulduğundan bu yana gerçekten iyi bir performans gösterdi ve kendisini en iyi 50 kripto para birimi arasında kurdu. Aslında, 2017 yılının sonlarında, 2 milyar doların üzerinde bir piyasa değeri ile tüm zamanların en yüksek fiyatına ulaştı! Bu, o zamandan beri azaldı, ancak hala 1 milyar doların üzerinde bir değere sahip.


Zcash Nereden Alınır?


Binance


Binance, kökleri Çin’e kadar uzanan bir borsadır. Ancak, o zamandan beri Çin’deki kripto para birimi projelerini çevreleyen olumsuz düzenlemeler nedeniyle merkezlerini Japonya’ya taşıdılar. Yaklaşık bir yaşında olmasına rağmen, platform mücadele etti ve şu anda dünyanın en büyük kripto para birimi tüccarlarından bazıları arasında yer alıyor. Binance şu anda ticaret platformunda listelenen 100’den fazla coin’e sahip olmakla övünüyor ve Zcash en iyi gelir üreticileri arasında. Platform yalnızca kriptodan kriptoya işlemleri yürütür, yani kullanıcılar platformda alışveriş yapmak için USD, EUR veya GBP gibi fiat para birimlerini kullanamazlar.


Teknoloji


zk-SNARKs, Zcash’in gizlilik seçeneğinin altında yatan teknolojidir. ‘Sıfır bilgi kanıtları’ olarak bilinen şey üzerinde çalışır. Sıfır bilgi kanıtları, iki tarafın, bu bilgilerin ne olduğunu açıklamadan birbirlerinin bilgilerini doğrulamasını ve kanıtlamasını sağlar. Dolayısıyla, Zcash blok zinciri, zk-SNARK’larla birlikte halka açık bir defter olmasına rağmen, bir işlem bilgileri ifşa edilmeden doğrulanabilir ve halka açık olarak kaydedilebilir.

Ekip

  1. Zooko Wilcox, Zcash’in CEO’su. Wilcox, bir Amerikan bilgisayar güvenlik uzmanı ve özgürlükle uyumlu teknolojiler üreticisi olan Least Authority Enterprises’ın CEO’sudur.

  2. Alessandro Chiesa, UC Berkeley’in bilgisayar bilimleri öğretim üyesi ve ZCash’in kurucu ortağıdır. Chiesa, sıfır bilgi ispatları konusundaki araştırmalarıyla tanınır ve zk-SNARKs ispat dili kütüphanesi olan Libsnark’ın baş yazarıdır.

  3. Vitalik Buterin, Ethereum’un kurucusu ve Zcash projesinin danışmanıdır. Buterin, CIA muhbiri Edward Snowden tarafından zk-SNARKs teknolojisinin dehasını övdüğü için alıntılandı.

Önemli Ortaklıklar

  1. Dijital para yatırımı konusunda güvenilir bir otorite olan Grayscale Investments, Zcash’i önerilen kripto yatırımlarından biri olarak listeledi.

  2. JPMorgan, gizlilik zk-SNARKs katmanını geliştirmek ve kendi blok zinciri projelerine dahil etmek için Zcash ile ortaklık kurdu.

  3. Ethereum, gizlilik teknolojisini Ethereum ağına entegre etmek için Zcash ile işbirliği yapıyor.

Zcash Avantajları

  1. Kullanıcıları koruyan ve daha çok gerçek bir nakit biçimi gibi davranan gizlilik seçeneklerine sahiptir.

  2. Bitcoin’den çatallanmıştır, bu nedenle aynı denenmiş ve test edilmiş ağ güvenliğini paylaşır.

  3. Sınırlı 21 milyon jeton arzına sahiptir ve madeni paralar takas edilebilir niteliktedir.

  4. Ekibi, teknolojilerini geliştirmek için hakemli bir bilimsel yaklaşıma odaklanır.

  5. Gizlilik teknolojisi, yüksek hacimli veri içeren işlemleri yüklemediği için diğer popüler gizlilik kripto para birimlerinden tartışmasız daha verimlidir.

  6. Ekibi çok saygı görüyor ve zk-SNARKs teknolojisi Edward Snowden gibi prestijli kişilerden övgü aldı.

Zcash Dezavantajları

  1. Yönetişim veya eksikliği açısından Bitcoin’e benzediğinden, geçmişte Bitcoin sorununa neden olduğu kadar trafik alırsa ağın ölçeklenmesinde benzer sorunlarla karşılaşabilir.

  2. Zcash’in arkasındaki Zcash vakfı, projeyi merkezileştirdiği ve ilk 4 yılda çıkarılan Zcash’in %10’unu talep ettiği için eleştiriler aldı.

Gelecek Yol Haritası

  1. Merkeziyetçilikten ödün vermeden ölçeklenebilirlik iyileştirmeleri için Protokol Araştırma ve Geliştirme.

  2. Topluluk geliştirme, pazar araştırması ve halkla ilişkiler dahil olmak üzere Sürekli İş Geliştirme ve Pazarlama.

Ademi merkeziyetçilik, sınırlı bir tedarik, gizlilik seçenekleri ve takas edilebilirlik, çok yönlü bir kripto para biriminin çok aranan bileşenleridir. Zcash, tüm bu bileşenlerin yanı sıra saygın bir uzman ekibe ve kurumsal desteğe sahiptir. Bence Zcash’te kusur bulmak zor ama Bitcoin ile çok yakından ilişkili olduğu için benzer düşüşleri paylaşma riski altında olabileceğini unutmayın.


Umarız bu “ZCash Nedir?”den hoşlanmışsınızdır. Uzun bir okuma olduğunu biliyorum, ancak baştan sona takip ettiyseniz, şimdi ZCash’in ne olduğu ve gerçek dünyada nasıl uygulanabileceği hakkında çok daha iyi bir fikre sahip olmalısınız.

ZCash’in inşa edilme nedeninden nasıl kullanılabileceğine kadar her şeyi ele aldım. Peki sizce küresel bir ödeme sistemi olmak için doğru özelliklere sahip mi? Dürüst olmak gerekirse, Bitcoin’den çok daha iyi performans gösterdiğini düşünüyorum, ancak geliştiricilerin ölçeklenebilirliğini geliştirmesi gerekiyor. Zcash madencilik donanımı, Bitcoin’e kıyasla çok daha ucuzdur, bu yüzden buna daha yakından bakmak iyi bir fikir olabilir.


Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz: JL3MPH7U Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 48162505



Binance indirim ile hesap aç

9 görüntüleme0 yorum
bottom of page