top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

USD Coin Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?

USD Coin Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?


USD Coin (USDC), piyasa değeri ve kullanım açısından ABD dolarına sabitlenmiş en büyük ikinci stabilcoin'dir. Circle ve Coinbase arasında bir işbirliği çalışması olarak Eylül 2018'de başlatıldı. Tether (USDT) gibi USDC, stabilcoin pazarında her türlü para akışını ve kullanım durumunu kolaylaştıran önemli bir katılımcıdır. USDC, esasen ABD dolarını tokenize eden ve internet ve halka açık blok zincirleri üzerinden kullanımını kolaylaştıran bir hizmettir. Stabilcoin, teriminin geldiği herhangi bir zamanda USD'ye geri değiştirilebilir. USDC tokenlerinin ihracı, Ethereum protokolü üzerine inşa edilmiş bir ERC-20 akıllı sözleşmesi ile sağlanır. Blok zincirine ABD doları getirmek, paranın dünyanın herhangi bir yerinde dakikalar içinde sorunsuz hareket etmesini sağlar ve aynı zamanda göreceli oynaklığıyla bilinen bir pazarda istikrar sağlamaya da hizmet eder. Ek olarak, USDC, Tether gibi diğer stabilcoinlere benzer şekilde ticaret, borç verme, riskten korunma ve daha fazlası için yeni fırsatlar sunar.

Bitcoin'in çılgın yolculuğundan sonra, bazı yatırımcılar daha istikrarlı kripto para birimleri istiyor. Gerçek dünyadaki varlıklar tarafından desteklenen "stabilcoins" - jetonları girin. ABD Doları Madeni Para (USDC), ABD Doları ile aynı değerde olan yeni madeni paralardan biridir. Kripto kaygısını hafifletmeye yardımcı olabilir mi? Aşağıda öğreniyoruz.


USD Coin Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
USD Coin Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır


ABD Doları Coin Nedir?


ABD Doları Coin, gerçek ABD Doları ile 1: 1 değerine sahip olduğunu iddia eden bir stabilcoin. Esasen, bu, bir ABD Doları Madeni Parasının (USDC) bir gerçek ABD Dolarına eşit olması gerektiği anlamına gelir ve bu da piyasada çok ihtiyaç duyulan bir istikrar sağlar.

US Dollar Coin'i Kim Yarattı?


US Dollar Coin, oldukça popüler kripto para borsası Coinbase ve Boston merkezli bir kripto finans şirketi olan Circle tarafından ortak bir hareketle oluşturuldu. Circle, Goldman Sachs da dahil olmak üzere birçok yüksek profilli şirket tarafından desteklenmektedir.

Circle, kolay ve hızlı bir şekilde para göndermenin bir yolu olarak 2013'te başladı. O zamandan beri, kripto para birimine genişledi. Milyonlarca risk sermayesi topladı ve kripto borsası Poloniex'i satın aldı.


US Dollar Coin Neden Özel?


US Dollar Coin, ABD Doları destekli ilk veya hatta en popüler madeni para değildir. Bu başlık Tether'e ait. Ancak Tether, mali durumunun durumu üzerinde yoğun bir inceleme altında. Bankada dolaşımdaki her Tether için gerçek bir dolar olduğunu iddia ediyor, ancak denetim süreçlerini tam olarak açıklamadığı için kimse kesin olarak bilmiyor.


Bu, daha şeffaf finansman ve denetim süreçlerine sahip diğer ABD Doları destekli stablecoin'lerde artışa yol açtı. Bunlar arasında Gemini doları, True USD, Paxos ve şimdi ABD Doları Coin (USDC) yer alıyor. USDC, bu rakiplere kıyasla tamamen benzersiz olmasa da, işte diğer kripto para birimlerinden farklı olmasının nedeni;


Düzenlendi: USDC’nin ana şirketi, Amerika Birleşik Devletleri’nde kayıtlı bir Para Hizmeti İşletmesidir. Bu, hükümetin kara para aklamayla mücadele eden Mali Suçları Uygulama Ağı tarafından düzenlendiği anlamına gelir.


Denetlendi: USDC, dünyanın en iyi 10 muhasebe firmasından biri olan Grant Thornton tarafından denetlenmektedir.


Hızlı: Bankalar söz konusu olduğunda kişi ve kurumlara ABD Doları göndermek uzun zaman alabilir. USDC, kripto para işlemlerinin hızı ile ABD Dolarının istikrarını ve cazibesini sunar.


Amerikan Doları Coin Nasıl Üretilir?


US Dollar Coin, diğer pek çok kripto para birimi gibi çıkarılmıyor. Birkaç büyük borsada ABD Doları kullanılarak satın alınabilen bir ERC-20 belirtecidir. Coinbase, toplam 202 milyon token arz olduğunu söylüyor.


USD Coin Nasıl Çalışır?


USD Coin'ler, her USDC belirtecinin tek bir ABD doları ile destekleneceği garantisiyle basılmaktadır. Elbette, ABD doları standardı ABD ekonomisi ve değer önerisine olan yaygın inanç tarafından desteklenmektedir. Bu ilişkiler, USD Coin'in temel değerini elde ettiği yerdir.

Diğer stabilcoinlerde olduğu gibi, ABD dolarını USDC belirteçlerine dönüştürme sürecine tokenleştirme denir. Temelde bu üç aşamalı bir süreçtir;


  • Bir kullanıcı, jeton veren kuruluşun banka hesabına USD gönderir.


  • İhraççı, eşit miktarda USDC oluşturmak için USDC akıllı sözleşmesi kullanır.


  • Yeni basılan USDC, kullanıcıya gönderilir ve ikame edilen ABD doları, ihraççının rezervlerinde tutulur.


  • Tersine, bir USDC jetonu USD için kullanılabilir. Genel olarak konuşursak, sürecin üç adımı vardır;


  • Bir kullanıcı, USDC'yi veren kuruluşa USDC için eşdeğer miktarda USD kullanmak üzere bir istek gönderir.


  • İhraççı, USDC akıllı sözleşmesi aracılığıyla, dolaşımdan eşit sayıda token alırken tokenleri USD ile takas etme talebini iletir.


İhraççı USD'yi rezervlerinden kullanıcının hesabına geri gönderir. Kullanıcı, USDC belirteçlerindekine eşdeğer net tutarı eksi tahakkuk edebilecek ücretleri alır.

Geçmişte düzenleyicilerle birkaç kez karşılaşmış olan Tether'in aksine, USD Coin geliştiricileri, fiat para birimi ile 1: 1 oranında rezervleri korumak için çeşitli finansal kurumlarda çalışırken tam şeffaflık sağlamakla yükümlüdür.


USD Coin'i Nasıl Satın alabilirsiniz?


Daha önce belirtildiği gibi, USDC, Ethereum blok zincirinde bir ABD dolarının 1: 1 temsilidir. Bu endüstri standardını destekleyen her uygulamayla kullanılabilen bir ERC-20 belirtecidir. İtibarı USDC ile değiştirmek için, önce bir USDC sağlayıcısına bir hesap kaydettirmeli, bir KYC işlemi yoluyla kimliğini doğrulamalı ve yasal bir banka hesabı bağlamalıdır. Circle platformu, paraya çevrilebilir jetonlar için dört ana işleve izin verir;


  • Tokenizing USD


  • USDC'yi kullanma


  • USDC'yi ERC20 uyumlu ETH adreslerine aktarma


  • USDC'yi uyumlu cüzdanlardan yatırmak


USDC parasını Kripto Para TR ( Kripto Para Türkiye) sitesinden aldığınız bilgiler ile kolayca edinebilirsiniz.



USD Coin Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
USD Coin Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır

USD Coin Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
USD Coin Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır

USD Coin Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
USD Coin Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır

Binance borsasına 30 saniyede kayıt olabilir ve hemen Kripto para ticaretine başlayabilirsiniz.


%20 Alım Satım Komisyon indirimi için üye olurken bu kodu kullanabilirsiniz: JL3MPH7U





Circle USDC, hizmetlerin jetonlara ayrılması ve kullanılması için kullanıcılardan ücret almaz. Ancak, veto edilen banka havaleleri için 50 dolarlık bir komisyon vardır. Genel olarak, USDC gibi stabilcoinler aşağıdaki nedenlerle kullanılır;


  • 100 kata kadar kaldıraçlı sözleşmeler kullanarak ticaretten yararlanın


  • Geleneksel finans kurumlarından ve bürokrasiden kaçınmak


  • Yıkılan ekonomilerde (Venezuela, Türkiye, Lübnan) hiperenflasyon etrafında çalışmak


  • Bürokrasi olmadan sınır ötesine para göndermek


Çeşitli borsalarda, dApp'larda ve blok zinciri tabanlı oyunlarda varlık satın alma ve satma.

Doğal olarak, USDC gibi stabilcoinlerin merkezileştirilmiş yapısı, tanım gereği onları bir yönetici otorite tarafından kapatılamayan Bitcoin'den farklı kılar, çünkü hiçbiri yoktur. Bununla birlikte, stabilcoinler, siyasi eğilimler, inançlar ve eğilimlerden bağımsız olarak dijital ekonomide oynayacakları önemli bir role sahiptir ve geleneksel finans ile kripto para birimleri arasındaki çok korkulan bir boşluğu doldurur.


US Dollar Coin İle Ne Yapabilirsiniz?


US Dollar Coin, Poloniex ve Coinbase'de (USDC'nin ana şirketlerinin borsaları) ve Binance ve Huobi gibi diğer büyük borsalarda işlem görebilir.


Geleceği


Geleneksel yatırımcılar, iki temel nedenden dolayı kripto para birimine karşı ihtiyatlı davranıyor: düzenleme eksikliği ve oynaklık. Bu yeni stabilcoin dalgası, tüm bunları değiştirmeyi hedefliyor ve köklü kurumların dalması için bir ağ geçidi haline geliyor. USDC'nin ana şirketi, para biriminin orta ila büyük miktarları taşımak isteyenler için olduğunu söylemekten çekinmiyor. Kurumsal yatırımcıların dahil olmasının daha çekici bir yolu haline gelerek, USDC gibi istikrarlı paralar, kripto para birimlerini daha yaygın hale getirmeye yardımcı olabilir.


Kripto Para TR Kurucusu Emre Ata ( LinkedIn hesabı )



Emre Ata
Emre Ata


9 görüntüleme0 yorum
bottom of page