top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

Synthetix (SNX) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

Güncelleme tarihi: 13 Tem 2022

İçerikler

  1. 1 Synthetix (SNX) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

  2. 1.1 Synthetix Dolaşım Arzı Ne Kadar?

  3. 1.2 Synthetix Nedir?

  4. 1.2.1 Synthetix Nasıl Çalışır?

  5. 1.2.2 Synthetix Kimin Fikri?

  6. 1.2.3 Synthetix Nasıl Teminatlı Kalır?

  7. 1.2.3.1 %750 Teminat Gereksinimi

  8. 1.2.3.2 Borca ​​Dayalı

  9. 1.2.3.3 Borç Havuzları

  10. 1.2.4 Synthetix’in Para Politikası

  11. 1.2.5 Synthetix’in Değişim Ücretleri ve Stake Ödülleri

  12. 1.3 Synthetix Nereden Alınır ve Depolanır?

Synthetix (SNX) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum


Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin vizyonu, hükümetler ve düzenleyiciler tarafından kontrol edilemeyen paraydı. Bununla birlikte, Bitcoin – blok zincirinin altında yatan teknolojinin, Bitcoin’in kendisinin asla başaramayacağı şekilde bu hedefin gerçekleştirilmesi için çok fazla potansiyele sahip olduğunu çok az biliyordu. Blockchain ağı sayesinde, ırk, köken veya sosyal statüden bağımsız olarak vizyonu herkesi ekonomik olarak güçlendirmek olan merkezi olmayan bir finans endüstrisi fikrini deniyoruz. Synthetix, internet bağlantısı olan herkesin çok çeşitli finansal varlıklara erişmesini mümkün kılan merkezi olmayan bir finans platformudur: Fiat para biriminden altına, Bitcoin’e, emtialara ve değerli metallere – maliyetli komisyonculara veya aracılara ihtiyaç duymadan. Ancak Synthetix nedir ve bu merkezi olmayan platform nasıl çalışır? Bu soruları ve Synthetix hakkında bilmeniz gereken diğer her şeyi burada yanıtlıyoruz.


Synthetix (SNX) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum
Synthetix (SNX) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

Synthetix Dolaşım Arzı Ne Kadar?


Dolaşan Arz 114,841,533.01 SNX 54% Maks Arz 212,424,133 Toplam Arz 215,258,834


Synthetix Nedir?


Synthetix, Ethereum blok zinciri üzerine kurulmuş merkezi olmayan bir finans platformudur. Hisse senetleri, gerçek dünya para birimleri, kripto para birimleri, emtialar, endeksler ve değerli metaller gibi likit varlıkların değerine bağlı olan ve genellikle Synth olarak adlandırılan jetonları barındırır. Bu varlıklar, ERC-20 jetonları şeklinde tutulur.


Synthetix, mevcut isimle yeniden markalaşmadan önce bir stablecoin projesi olan ‘Havven’ olarak başladı. Platformun yerel para birimi ‘SNX’ belirteci olarak bilinir. SNX, platformun yaratıcıları tarafından açıklandığı gibi, Synth’lerin oluşturulmasına güç verir: “Platform, SNX (Synthetix Ağ Simgesi) adlı bir simge kullanır ve bu simgeyi tutmak, Synth’ler oluşturmanıza olanak tanır. Bunu, SNX’i akıllı bir sözleşmeye kilitleyerek ve Synth’leri bu değere göre basarak yaparsınız. Synth’lerin tamamen rezerve edildiğinden emin olmak için sistem, kilitlediğiniz SNX değerinin yalnızca bir kısmını yayınlamanıza izin verecektir.”

Soracağınız soru şudur: “Neden gerçek hayattaki varlık yerine sentetik bir varlığı tutayım?” Bir kişinin sentetik bir varlığa sahip olmasının ana nedeni, varlığın kendisinin sağlayamayacağı bir fayda elde etmektir. Bu, saklamanın gerçek dünyadaki etkileri olmadan, örneğin altına erişim elde etmekten veya gerçek dünyada yeterince hızlı satılması zor olacak bir varlık için likidite kazanmak istemekten olabilir. Synthetix kullanıcıları sadece bunu elde etmekle kalmaz, aynı zamanda bunu merkezi olmayan, eşler arası ve şeffaf bir platformda yaparlar.


Synthetix Nasıl Çalışır?


Synthetix platformu iki tür belirteç kullanır: Synthetix (SNX) olarak bilinen ana belirteç ve Synth olarak bilinen ikinci bir belirteç. Synthetix oldukça basit bir şekilde çalışır. Kullanıcılar SNX’i satın alır ve cüzdanlarında kilitler. Ardından, varlıkların gerçek yaşam fiyatını takip edecek olan Synth’ler oluşturabilirler. Bir Synth’in fiyatına Chainlink ağı tarafından sağlanan oracle’lar aracılığıyla ulaşılır. Kullanıcılar ayrıca Synthetix Borsası aracılığıyla Synth ticareti yapabilirler. Bu, bu jetonları, fiyatını farklı şekillerde takip edebilecekleri bir forma dönüştürmelerine olanak tanır. Örneğin, bireylerin Bitcoin fiyatlarını takip etmelerini sağlayan ‘sBTC’ ve fiyatı Bitcoin’in aksine hareket eden iBTC var. Synth tokenları bulundurmaları sayesinde Synthetix kullanıcıları alım satım, riskten korunma, fon havalesi, ödeme yapma ve bir portföy oluşturma konusunda sonsuz olanaklara erişebilir.


Synthetix Kimin Fikri?


Synthetix, kripto ödeme şirketi blueshyft CEO’su Kain Warwick’in beynidir. Warwick, 2016 yılında Avustralya ve Kore gibi daha küçük kripto pazarlarında kripto fiyatlarındaki arbitraj sorununu çözmek için bir çözüm ararken Havven fikrini tasarladı.


Synthetix Nasıl Teminatlı Kalır?


Aynı platformdaki birincil endişe, Synth’lerin temeldeki SNX belirteçleriyle ters yönde hareket etmeye başlaması durumunda ne olacağıdır. Diyelim ki SNX’in fiyatı düşerken Synth’lerin fiyatı yükselirken sistem nasıl teminatlandırılmış kalacak? Neyse ki, platform sonsuz likiditeye sahip olacak şekilde tasarlanmıştır, bu da sisteme eklenen çeşitli özelliklerle birleştirildiğinde platformun teminatını korur. Aşağıda, bu özelliklerin her birine derinlemesine bakacağız.


%750 Teminat Gereksinimi


Synthetix sisteminin yeni Synth’ler çıkarabilmesi için en az %750 teminata sahip olması gerekir. Teminat, dolaşımdaki Synth’leri beklenmedik fiyat dalgalanmalarından korur.


Borca ​​Dayalı


Synthetix, bir kullanıcı Synth’i bastığında, SNX teminatının kilitleneceği şekilde tasarlanmıştır – Synth’ler ödenmemiş borç olarak hareket eder. Synth’lerinizin kilidini açmak istiyorsanız, önce daha önce çıkardıkları Synth’lerin değerine eşdeğer Synth’leri yakarak borcunuzu dengelemeniz gerekir. Minimum %750 teminat, kullanıcıların dilerlerse kendi borçlarını kolayca geri alıp satmalarını sağlar.


Borç Havuzları


Synthetix platformunda, Synth’leri yaratan kullanıcılar için kişisel borç var. Ancak dolaşımdaki tüm Synth’lerin altında yatan evrensel bir borç da var. Bir kullanıcının kişisel borcu, dayanak varlığın ve ihraç edilen Synth’lerin döviz kurları ile birlikte ihraç edilen toplam Synth’lerin sürekli değişen yüzdesi olarak hesaplanır. Bu, Synth ihraççılarının borçlarını bastıkları tam Synth türüyle geri ödemelerine gerek olmadığı anlamına gelir. Bir Synth çıkaran bir kişi, piyasa değeri olarak yakmak istedikleri Synth’lere eşit olması koşuluyla borcunu başka herhangi bir Synth türüyle ödeyebilir. Bu mekanizma, sistemin dengesini bozmadan Synth’ler arasında sonsuz geçişlere olanak tanıyan sisteme “sonsuz” likidite kazandırır.


Synthetix’in Para Politikası


Synthetix sistemi ayrıca, koda gömülü SNX için bir parasal enflasyon politikasına sahiptir ve dolaşımdaki toplam SNX arzı, 2019’dan 2024’e kadar beş yıllık bir sürede 100 milyondan 250 milyona yükselir. Bu para politikası başlangıçta sistemin bir parçası değildi. Synth işlemlerinden gelen değişim ücretlerinin, SNX token sahiplerini SNX’i teminat olarak tutmaya teşvik etmek için çok düşük olduğu ortaya çıktığında eklendi.


Ek SNX, SNX’lerini teminat olarak elinde tutan SNX sahipleri arasında dağıtılacaktır. Bu, kullanıcıları sisteme katkıda bulunmaya ve her şeyin amaçlandığı gibi çalışması için yeterince sağlam ve bağımsız olmadan önce ağı desteklemeye teşvik edecektir. Enflasyon politikasının bir diğer faydası da, SNX sahiplerine ekstra teminat ekleyerek bu teminatlandırma oranını otomatik olarak ayarlayarak ağı daha güvenli hale getirecek olmasıdır.


Synthetix’in Değişim Ücretleri ve Stake Ödülleri


Herkes SNX, mint Synth satın alabilir ve borcunu üstlenebilir. Bu, bir kişiyi Synthetix ekosisteminde bir staker olmaya ve her işlem için %0,3 olarak belirlenen değişim ücretlerinin bir yüzdesi olan stake ödüllerini toplamaya başlamaya hak kazanır.


Tüm değişim ücretleri toplu bir havuza aktarılır ve ardından SNX token sahiplerine ödenmemiş borçlarıyla orantılı olarak dağıtılır. Bu şekilde, kullanıcılar sadece SNX düzenlemelerini artırarak stake ödüllerini artırabilirler. Bununla birlikte, kullanıcılar yalnızca teminatlandırma oranları %750’nin üzerindeyse bahis ödüllerini talep edebilirler. Bu, ağın likiditesinin korunmasına yardımcı olan, kullanıcıları aktif olarak %750 veya üzeri bir kişisel teminatlandırma oranını korumaya teşvik etmek içindir.

Binance indirim ile hesap aç


Synthetix Nereden Alınır ve Depolanır?


Coinbase, Bittrex, gate.io, Liquid ve Kucoin dahil olmak üzere çeşitli popüler borsalardan herhangi birinde SNX için kripto para birimi satın alabilir veya takas edebilirsiniz. Ethereum tabanlı bir belirteç olarak SNX ve Synth’ler, Ethereum uyumlu herhangi bir cüzdanda saklanabilir. Popüler seçenekler arasında MyEtherWallet, MetaMask cüzdan, Ethaddress Wallet, Ledger Nano, Guarda Wallet, Atomic Wallet, Trezor, Sugi, Keep Key ve Jaxx Liberty bulunmaktadır.


Synthetix platformu, kullanıcıların mülkiyet edinme yükü ve diğer engeller olmadan her türlü gerçek dünya varlığına maruz kaldıkları, merkezi olmayan, eşler arası, herkes için erişilebilir bir platform sunar. Platform, tüm finansal piyasayı sallayabilecek güçlü bir tokenize varlık platformu oluşturma potansiyeline sahiptir. Bu platformun başarısı, onların öngördüğü şekilde olmasa bile, Satoshi’nin büyük vizyonunun bir parçası olacak.


Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz: JL3MPH7U Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 48162505



Binance indirim ile hesap aç

11 görüntüleme0 yorum
bottom of page