top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

Monero Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?

Monero Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?


Monero, XMR sembolü, 18 Nisan 2014'te "thankful_for_today" takma adıyla çalışan bir Bitcointalk forum kullanıcısı tarafından kuruldu. Başlangıçta "Bitmonero" olarak adlandırılan proje, kod tabanlarını kullanan ByteCoin ve CryptoNote protokollerinin yeni bir lansmanıydı.

ByteCoin ve dayandığı CryptoNote teknolojisinin kusurları olmasına rağmen, o zamanlar mevcut olan en iyi gizlilik çözümlerinden biriydi ve daha sonra birçok geliştirici ve araştırmacının ilgisini çekti. CryptoNote’un yaratılmasından kısa bir süre sonra çekirdek ekip, projeyi topluluğun geri kalanının katılmadığı şekillerde devam ettirmek isteyen orijinal yaratıcısından ayırdı. Monero, zayıf madencilik kodu, nispeten zayıf gizlilik ve diğer birçok sınırlama ile piyasaya sürüldü. Yıllar geçtikçe Monero, protokolünü daha sağlam hale getirmek için geliştirdi. Monero, daha iyi gizlilik için RingCT'yi ekledi, minimum halka boyutlarını belirledi, bir güvenlik açığı yanıt süreci oluşturdu.


Şimdi Monero, blok zincirindeki en büyük açık kaynak topluluklarından birini oluşturmayı başardı ve gelecekteki zorlukların üstesinden gelmek için sürekli iyileştirme zihniyetini geliştirdi. Bitcointalk forumundaki mütevazı başlangıcından bu yana, piyasa değeri açısından kendisini en iyi 10 kripto para birimi arasında saymak için sıralamalarda yükseldi ve belki de bugüne kadarki en başarılı gizlilik parası. Peki, geliştiriciler, ekip üyeleri ve daha geniş topluluk, Monero'nun bu kadar başarılı bir proje olmasına nasıl katkıda bulundu?


Monero Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?
Monero Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?

Geliştiriciler ve Topluluk


Monero, en aktif geliştirme ekiplerinden ve topluluğundan birine sahiptir. Monero, birleştirme taleplerini yöneten ve temel topluluk altyapısını koruyan kayıtsız bir kuruluş olan Çekirdek Ekip tarafından yönetilmektedir. Çekirdek Ekip tartışmalara katılsa ve vizyonun belirlenmesine yardımcı olsa da, tek taraflı kararlar vermezler. Kararlar genellikle GitHub sorunlarında alınır, GitHub istekleri ve IRC toplantılarını alır.


Topluluk, işleve göre yarı özerk çalışma grupları halinde organize olur. Örnekler arasında Topluluk Çalışma Grubu, Araştırma Laboratuvarı, Kötü Amaçlı Yazılım Müdahale Çalışma Grubu, Yerelleştirme Çalışma Grubu ve Sosyal Yardım Çalışma Grubu sayılabilir. Kullanıcılar, mevcut çalışma gruplarına katılmaya veya kendi çalışma gruplarını kurmaya teşvik edilir. Monero projesinin yardıma ihtiyaç duyduğu iş sıkıntısı yok! Kullanıcılar ve geliştiriciler, Monero StackExchange ile ilgili soru sormaya teşvik edilir. Monero, yalnızca Bitcoin ve Ethereum'un arkasında, herhangi bir kripto para biriminin üçüncü en aktif StackExchange sitesine sahiptir. Bu harika bir kaynak ve soruları yanıtlamak için tüm topluluk üyelerimizin yardımına ihtiyacımız var.


Gizliliği Koruma Teknolojisi


Monero, Bitcoin'in kodu üzerine inşa edilmemesi bakımından benzersizdir. Bunun yerine, CryptoNote protokolüyle başladı, ancak yıllar içinde o kadar çok değişti ki, aslında kendi platformu. Monero, bu kod üzerine inşa edilmiş en büyük kripto para birimidir. Monero, işlem gizliliğini üç şekilde sağlar: alıcıyı, göndereni ve miktarı gizleme.


Zincir üzerinde tamamen halka açık bir Monero işlemi göndermenin bir yolu yoktur. Bunun yerine kullanıcılar, gerekirse işlemin ayrıntılarını ortaya çıkarmak için görünüm anahtarını seçili taraflarla paylaşabilir. Bu grup gerektiği kadar küçük veya büyük olabilir.


İlk olarak Monero, gizli bir adres sistemi kullanarak tüm adresleri gizler. Kullanıcılar esas olarak parayı yalnızca kendilerinin açabildiği tek kullanımlık kasalarda alırlar. Başka hiç kimse kendilerine hangi kutuların atandığını veya ne kadar tuttuklarını bilmez.


Aynı şekilde Monero, para kaynağını gizleyerek göndereni gizler. Halka imzaları, blok zincirindeki diğerleri arasında gerçek harcanan çıktıları gizler. Ayrıca, bu çıktılar belirli adreslerle ilişkilendirilmediğinden, gözlemciler bu çıktıların hangi adreslerle ilişkili olduğunu söyleyemezler. Bunun yerine, düğümler işlemlerin kendileri çok az referans olan olası fon kaynaklarından gönderildiğini görür. Gizli adresler ve halka imzalar, işlem grafiğini etkili bir şekilde gizlemek için birlikte çalışır. Son olarak, Monero, halka gizli işlemlerle (RingCT) tutarı gizler. RingCT, Bitcoin için gizli işlemlere dayanmaktadır. İsmine rağmen, bu teknoloji tüm işlem detaylarını değil, sadece işlem tutarını gizler. Neyse ki Monero'nun diğer savunmaları kurtarmaya gelir.


Ek olarak, Monero, CPU'larda ve GPU'larda madencilik yapılabilen erişilebilir bir iş madenciliği algoritmasına sahiptir. Gereksiz bir şekilde büyümeden veya keyfi bir kısıtlamaya kapılmadan işlem hacmindeki büyük artışları karşılamak için uyarlanabilir bir blok boyutuna sahiptir. Monero, budamayı destekler ve eski işlemlerin boyutlarının yaklaşık beşte ikisine indirilmesine izin verir. Monero’nun gizliliği, güvenliği ve ölçeklendirmesi her zaman gelişiyor.


Monero Satın Alma ve Harcama


Monero, yüksek faydaya sahip bir kripto para birimidir ve spekülatif bir yatırım veya servet deposu olarak tutulmak yerine her şeyden önce günlük işlemler için kullanılması amaçlanmıştır. Monero parasını Kripto Para TR ( Kripto Para Türkiye) sitesinden aldığınız bilgiler ile kolayca edinebilirsiniz.




Monero Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
Monero Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır

Monero Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
Monero Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır

Binance borsasına 30 saniyede kayıt olabilir ve hemen Kripto para ticaretine başlayabilirsiniz.


%20 Alım Satım Komisyon indirimi için üye olurken bu kodu kullanabilirsiniz: JL3MPH7U





Monero, Circle, Poloniex, Binance, Bisq, Bitfinex ve Kraken dahil birçok borsada satın alınabilir ve satılabilir. Kullanıcılar, Monero'ya yaptığınız yatırımın aynı zamanda toplum için bir yatırım olduğundan emin olmalıdır; Topluluk Kitle Fonlaması Sisteminde çeşitli topluluk projelerine bağışta bulunarak varlığa değer veren temelleri desteklemeyi düşünün.


Peki, Monero'yu nerede harcayabilirsiniz?


Tahmin edebileceğiniz gibi, XMR'yi kabul eden hizmetlerin çoğu aynı zamanda gizlilik odaklıdır veya kullanıcıların kimliklerini korumak isteyebilecekleri bir sektördedir. Örneğin, CryptoLotto, Bitsler ve MoneroDice dahil olmak üzere XMR'yi kabul eden bir dizi kripto kumarhane web sitesi vardır; yanı sıra bir dizi VPN sağlayıcısı, e-sigara sağlayıcısı ve gizlilik donanımı satıcıları.


Ancak Monero’yu kabul eden yalnızca gizlilik odaklı hizmetler değildir. Hatta XMR'yi Justroasted'in birinci sınıf Tayland kahve çekirdeklerine harcayabilir, Mobisun'dan taşınabilir güneş panelleri satın alabilir veya kripto temalı giysiler alabilirsiniz. Ek olarak, Blokt'un daha önce bildirdiği gibi, Fortnite oyuncuları Monero'larını oyuncu görünümleri, silah modları ve daha fazlasını satın almak için çevrimiçi ürün mağazasında da harcayabilir.


Monero Cüzdanlar


Monero almaya karar verdiniz, peki bunu nasıl saklayacaksınız? Windows, Max, Linux ve FreeBSD için resmi bir cüzdan dahil olmak üzere XMR'larını güvenli bir şekilde saklamak isteyen kullanıcılar için bir dizi seçenek vardır. Bu cüzdanlar için tüm kaynak kodları GitHub'da mevcuttur.


Resmi Monero cüzdanını indirmenin, kullanıcıların tüm blok zincirini makinelerine senkronize etmelerini gerektireceği unutulmamalıdır. Kurulumu nispeten daha hızlı olan bir lite cüzdanı tercih eden kullanıcılar için, güvenilir Monero topluluğu üyeleri tarafından resmi olarak tanınan birkaç cüzdan vardır. Bunlara iOS ve Android için Cake Wallet, Monerujo ve Edge cüzdanı veya masaüstü kullanıcıları için MyMonero dahildir.


Benzer şekilde, XMR için yapılan çalışmalarda, kısmen Monero’nun büyük topluluğu tarafından finanse edilen, XMR'nin güvenli depolanmasına odaklanan Ledger veya Trezor tipi bir cihaz olacak özel bir donanım cüzdanı vardır.


Monero Geleceği


Başlıca para birimleri, hükümetler ve düzenleyiciler tarafından giderek artan bir incelemeye tabi tutulurken, birçok kripto gözlemcisi bunun gizlilik paraları için bir patlamaya yol açacağına inanıyor. Ancak gizlilik, beraberinde bazı riskler de taşır. İşlemlerin izlenmesi imkansız olduğundan, ağın büyük suç sendikaları tarafından kullanımında artışlar gören icra kurumlarının dikkatini çekti ve Monero için düzenlemenin gelebileceğini düşündürdü.


Kripto Para TR Kurucusu Emre Ata ( LinkedIn hesabı )



Emre Ata
Emre Ata

14 görüntüleme0 yorum
bottom of page