top of page
  • Yazarın fotoğrafıKripto Haber Editörü

Kazakistan, CBDC önerisi için halka danışma başlatıyor

Güncelleme tarihi: 28 Mar

Kazakistan, CBDC önerisi için halka danışma başlatıyor


Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Bankası (NBRK), ülkenin Merkez Bankası'nın (CBDC) resmi dijital para birimi olan önerilen dijital tenge para birimi için halka açık bir istişare başlatmaya hazırlanıyor. NBRK tarafından detaylandırıldığı üzere, dijital tenge'nin geliştirilmesi, ana bankanın CBDC'nin yaygınlaştırılmasını destekleyen altyapıyı sağlayacağı, finansal piyasa katılımcıları ise ödeme hizmetleri sunacağı iki katmanlı bir yapı alacaktır. Dijital tenge'nin NBRK kapsamında geliştirilmesi, ikame olarak değil, fiat para biriminin tamamlayıcısı olarak hizmet edecektir. “Ulusal dijital para birimleri, Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Bankası'nın yükümlülüklerinde olan ve dijital biçiminde gelecek vaat eden bir fon türüdür. Banka, kamuoyuna gerçekleştirdiği açıklamada, dijital tenge yasal bir ihale, bir değer deposu ve bir değer ölçüsü olacak ”dedi.


Dijital başarıya ulaşmak için NBRK, finansal piyasadaki katılımcılar, uluslararası ortaklar ve uzman topluluk ile birlikte çalışarak ilgili paydaşlara danışma ihtiyaçlarını vurguladı. Pilot test, ülkede dijital bir tenge çıkarılmasıyla ilgili risk ve faydaların incelenmesiyle başlayacak.


NBRK; "Digital Tenge konusunda bir karar vermek için, dijital para biriminin çözdüğü görevlerin tanımı, yayınlanma ve dağıtım yöntemi, kullanılan teknoloji ile faydaları ve riskleri kapsamlı bir şekilde incelemek, Para politikası, finansal istikrar ve ödemeler ekosistemi üzerindeki etki, ”dedi.

Kazakistan, dijital para yenilikleri söz konusu olduğunda çok iyimser bir ülke oldu ve üç yıl boyunca kripto bazlı yatırımlarda 738 milyon dolara kadar çekmeye yönelik planları yeterince besledi. Ülkenin ayrıca, 700 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladığı kripto para birimi madenciliğine adanmış bir taahhüdü var.


Dijital tenge projesi, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Çin dahil olmak üzere diğer gelişmiş ekonomilere benzer çabalarını birkaç isim olarak modelleyen bir gelişmedir. Kazakistan, CBDC'nin verilmesi için bir son tarih belirlemedi.


Bu makalede yer alanlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

5 görüntüleme0 yorum
bottom of page