top of page
  • Yazarın fotoğrafıKripto Haber Editörü

Japonya Merkez Bankası bir CBDC denemeye başladı

Güncelleme tarihi: 29 Mar

Japonya Merkez Bankası bir CBDC denemeye başladı


Japonya Merkez Bankası (BOJ), tarafından verilen bir dijital para birimi (CBDC) üzerinde testlere başladı. Bu haber 5 Nisan'da resmi bir duyuru ile yayınladı ve bir CBDC'nin ana özelliklerinin ve işlevlerinin teknik fizibilitesini denemeye başlamak için gerekli adımları tamamladığını belirtti. Bankanın bugün kavram kanıtının (PoC) ilk aşamasını başlattığı bildirildi.

Duyuruya göre, Faz 1 PoC testi BOJ'nin CBDC sistemi için bir çöp kutusu oluşturduğunu görecek. Banka daha sonra bir CBDC'yi bir ödeme aracı olarak kullanmakla ilgili temel işlevler üzerinde deneyler yürütecektir. Bunlara düzenleme, dağıtım ve geri ödeme dahildir. Bu test aşamasının Mart 2022'ye kadar bir yıl süreyle aktif olacağı bildiriliyor.


İlk aşama tamamlandıktan sonra, banka bir CBDC'nin kullanım durumlarını test etmeye devam etmenin gerekip gerekmediğine karar verecektir. BOJ, ek deneyleri ilgili bulursa, bildirildiğine göre bir CBDC'nin işleyişini inceleyecek olan ikinci test aşamasını başlatacaktır. Bunlar, bir bankanın sahip olabileceği CBDC miktarına karar vermeyi içerir. Ek olarak, bu aşama ödeme hizmetleri sağlayıcıları (PSP'ler) ve son kullanıcıları içeren bir pilot program oluşabilir.

Japonya'nın CBDC Konusundaki Belirsiz Duruşu


Bu haber, BOJ'un yalnızca gerekli olduğunda bir dijital para birimi başlatma düşüneceğinde belirttiği bir önceki duyurunun hemen ardından geldi.


Gönderide banka, şu anda nakit dolaşımının önemli ölçüde düşmesini olmayacağını söyledi. Bununla birlikte, böyle bir senaryo kendini gösterirse ve özel dijital para birimleri etkin bir nakit alternatifi olarak hareket etmezse, banka genel amaçlı bir CBDC yayınlamayı planlamaktadır. Bu dijital para birimi, fiat para birimlerinin yanında bir ödeme aracı olarak kullanılacaktır. BOJ, halkın nakit talebi olduğu sürece, bunu tedarik etme taahhüdünü sürdüreceğini söyleyerek sözlerini tamamladı.


Ancak Japonya Merkez Bankası İcra Direktörü Uchida Shinichi, bu testlerin önemli olduğunu söylüyor. Geçen haftalarda yaptığı basın açıklamasında, bankanın henüz bir dijital para birimine yayınlamayı planlamamasına rağmen, testlerin gerekli bir adım olduğunu söyledi.

Shinichi, ödeme sistemlerinin geleceğinin blockchain teknolojisine bağlı olacağını söyledi. Finansal sistem, ağlarını güvenli ve kullanışlı olan blok zinciri etrafında yapılandıracağından, BOJ'un bir CBDC verilmesinin uygun olup olmayacağından emin olmadığını söyledi.


Bu makalede yer alanlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

3 görüntüleme0 yorum
bottom of page