top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

Helium (HNT) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

Güncelleme tarihi: 13 Tem 2022

İçerikler

  1. 1 Helium Nedir?

  2. 1.1 Helium: Mevcut Ürünler

  3. 1.1.1 Helium Sıcak Noktası

  4. 1.1.2 Helium Konsolu

  5. 1.1.3 LongFi

  6. 1.2 Helium: Teknik Altyapı

  7. 1.2.1 Kapsam Kanıtı (PoC)

  8. 1.2.2 Helium Konsensüs Modeli

  9. 1.3 Helium Ağı Katılımcıları

  10. 1.3.1 1. WHIP

  11. 1.3.2 2. Hotspots

  12. 1.3.3 3. Cihazlar

  13. 1.4 Helium: Topluluk Büyüme Stratejileri

  14. 1.5 Helium Takımında Kimler Var?

  15. 1.6 Helium Geleceği

  16. 2 HNT Nereden Alınır?

Helium (HNT) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum


Nesnelerin İnterneti, bugün itibariyle milyarlarca bağlı cihazla zaten milyar dolarlık bir endüstridir. Ayrıca, IoT harcamaları 2021 yılına kadar neredeyse 1,4 trilyon dolara ulaşma yolunda ilerliyor. IoT endüstrisi büyümeye devam ederken, gelişmesi için güvenli ve hazır bir internete ihtiyacı var. Ancak, hücresel, WiFi ve Bluetooth gibi mevcut çözümler ya çok pahalıdır, çok enerji yoğundur ya da kapsama alanı çok sınırlıdır. Helium ağı, dünyanın herhangi bir yerinden cihazların internete bağlanmasına ve yoğun güç kullanan uydu konum donanımına veya maliyetli ağ planlarına ihtiyaç duymadan konumlarını belirlemesine olanak tanıyan, blok zinciriyle çalışan bir kablosuz ağdır. Helium, uzun süredir güçlü tekellerin egemen olduğu bir endüstriye ademi merkeziyetçilik getirmek için blok zincirini kullanmak istiyor. Sonuç, uygun fiyatlı bir kablosuz ağın herkesin erişebileceği bir meta haline gelmesidir. Helium’un güvenli ve açık kaynaklı ağı, geliştiricilerin enerji tasarruflu, internete bağlı cihazları hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde oluşturmasına da olanak tanır. Bununla proje, ‘Kablosuz Devrimi Başlatmak’ istiyor.


Helium (HNT) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum
Helium (HNT) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

Binance indirim ile hesap aç


Helium Nedir?


2013 yılında piyasaya sürülen Helium, düşük güçlü cihazların IoT endüstrisine katılması için güvenli ve uygun maliyetli bir yol sunmayı amaçlayan merkezi olmayan bir kablosuz ağdır. Helium protokolü blockchain teknolojisi üzerinde çalışır ve HoneyBadgerBFT konsensüs modelini kullanır. Helium aşağıdaki temel özelliklere sahiptir;

  1. Helium etkin noktası – Hem madenci hem de kullanıcıların Helium blok zincirine giden yolu olan bir araç

  2. Kapsam Kanıtı – Hotspot’ların yerini doğrulamak için radyo dalgalarını kullanan yeni bir madencilik mekanizması

  3. LongFi – LoRaWAN (Uzun Menzilli Geniş Alan Ağı) kablosuz protokolü ile Helium blok zincirini birleştiren ve böylece uyumlu LoRaWAN cihazlarının Helium ağı üzerinden veri aktarabilmesini sağlayan bir teknoloji

Helium: Mevcut Ürünler


Helium Sıcak Noktası


Helium Hotspot, Helium’un kablosuz bir yönlendiricisidir. Helium’daki diğer LoRaWAN cihazları gibi, Hotspot’lar herkesin madencilik yapması ve ağın korunmasına ve desteklenmesine yardımcı olması için kilometrelerce kablosuz ağı destekler.


Helium Konsolu


Bu, geliştiricilerin ağdaki cihazlarını kaydedebilecekleri, doğrulayabilecekleri ve yönetebilecekleri internet tabanlı bir yönetim aracıdır. Helium Konsolu, kullanıcı düzeyinde izinleri yönetmekten, cihaz kimliklerini kaydetmekten, yeni cihazları güvenli bir şekilde devreye almaktan ve veri kredilerini kullanmaktan sorumludur.


LongFi


Bu araç, LoRaWAN’ı Helium blok zinciri ile birleştirir, böylece herhangi bir LoRaWAN cihazı takılabilir ve ağ üzerinde veri aktarmaya başlayabilir. LongFi aşağıdakileri destekler:

  1. Kolay cihaz ekleme: Kullanıcılar, üçüncü şahıslar tarafından sonsuz yapılandırma veya doğrulama işlemine tabi tutulmadan mümkün olduğunca çok sayıda cihaza katılabilir

  2. Cihaz dolaşımı: Ağdaki cihazların, blok zincirinde depolanan kimlikleri vardır ve bu, herhangi bir Hotspot üzerinden ağa veri aktarmalarına olanak tanır.

  3. HNT jetonları kazanma: LongFi aracılığıyla, cihaz sahipleri ağ üzerinden veri aktarımı için HNT jetonları kazanabilir

  4. LoRaWAN Desteği: Herhangi bir LoRaWAN cihazı, çok az yapılandırma ile ağ üzerinden veri aktarabilir

Helium: Teknik Altyapı


Burada, Helium’un altyapıyla ilgili önemli noktalarına bakıyoruz.


Kapsam Kanıtı (PoC)


PoC, Helium ağındaki sıcak noktaların konumunu doğrulamak için radyo dalgalarını kullanan Proof of Work konsensüs algoritmasının bir varyasyonudur. PoC, yönlendiricilerin sürekli olarak LongFi verilerinin şifresini çözerek ve ağ üzerinden aktararak kablosuz kapsama kalitesini kanıtlamalarını gerektirir. Helium Hotspot’lar, geçerli kapsama kanıtları göndererek HNT kazanmaya devam ediyor.


Helium Konsensüs Modeli


Helium’un fikir birliği mekanizması, her çağda bir kez seçilen Konsensüs Grubunu (CG) oluşturan 16 katılımcıyı içerir. Ağdaki herhangi bir aktif Helium Bağlantı Noktası, CG’nin bir parçası olmak için seçilmeye uygundur, ancak PoC mücadelesini geçmeleri durumunda seçilmeleri daha olasıdır.


Her seçim için bir önceki seçimden 12 üyeye 4 yeni KG eklenir. Bir Hotspot, en fazla 4 ardışık CG’ye katılabilir. Bir CG üyesi kötü performans gösterirse, 4 dönem sınırından önce kaldırılmaları muhtemeldir. Madencilik ödülleri, her dönemin sonunda katılan üyeler arasında dağıtılır.


Helium Ağı Katılımcıları


Helium katılımcıları aşağıdaki gibi düşünülebilir;


1. WHIP


Bu, uzun menzilli, düşük güçlü ve ticari açık standart donanımlarla kullanım için en uygun olan açık bir kablosuz protokoldür. WHIP ile uyumlu donanım, ister yoğun kentsel ortamlarda ister kırsal alanlarda olsun, kilometrekarelerce iletişim kurabilir. Bu tür donanımlar, standart piller kullanılarak da uzun yıllar dayanabilir. WHIP, güvenlik için açık anahtarlı şifrelemeyi kullanır ve doğrulama Helium blok zincirinde gerçekleşir.


2. Hotspots


Bunlar, yönlendiriciler ve çeşitli cihazlar arasında veri aktaran fiziksel ağ cihazlarıdır. Hotspot’lar ayrıca kapsama kanıtı oluşturur ve ayrıca herhangi bir ek cihaz olmadan Helium ağı üzerinden cihazların coğrafi konumunu belirleyebilirler.


3. Cihazlar


Cihazlar, WHIP uyumlu bir radyo alıcı-vericisine gömülü donanım ürünleridir ve ağdaki Hotspot’larla etkileşime girebilir. Cihazlar tipik bir pille çalışır ve onlarla birkaç yıl dayanabilir. Cihazlar, kullanım durumlarına bağlı olarak birçok biçimde bulunabilir ve performans ve pil ömrü, çeşitli iletim stratejileriyle optimize edilebilir.


Helium: Topluluk Büyüme Stratejileri


Helium ekibi şu anda projenin büyümesini ilerletmek için çeşitli stratejiler üstleniyor. Bu stratejiler aşağıdaki gibidir;

  1. 15’ten fazla Erişim Noktası dağıtan ağ katılımcılarını ödüllendirmek

  2. IoT geliştiricilerini Helium platformunun nasıl kullanılacağı konusunda eğitmek

  3. Helium ekibi tarafından haftalık görüntülü sohbet oturumu olan Helium Hacks’e ev sahipliği yapmak

  4. Yerel ve çevrimiçi buluşmaların gerçekleştirilmesi

  5. Sosyal medya kanalları aracılığıyla toplulukla etkileşim kurmak

Gelecek stratejiler şunları içerir;

  1. Podcast’ler, videolar, bloglar ve endüstri uzmanlarıyla röportajlar aracılığıyla blok zinciri ve IoT ile ilgili içeriğin yayınlanması

  2. Topluluğa, Helium ağında uygulamalar oluşturmalarını sağlamak için sponsorluklar sağlamak

Helium Takımında Kimler Var?


Helium, Amir Haleem, Shawn Fanning ve Sean Carrey’in buluşudur. Üçlü, 2013 yılında fikir üzerinde çalışmaya başladı. Haleem, oyun geliştirme konusunda güçlü bir geçmişe sahiptir. Fanning, eşler arası bir yaklaşım kullanan bu tür platformların ilklerinden biri olan popüler müzik paylaşım platformu Napster’ı yaratmasıyla tanınır. Carry, PayPal tarafından satın alındığından beri bir reklam platformu olan Where dahil olmak üzere birkaç yıllık geliştirme deneyimine sahiptir. Ürün ekibi, “radyo ve donanım, üretim, dağıtılmış sistemler, eşler arası ve blok zincir teknolojileri” konusunda birleşik deneyime sahip üyelerden oluşur.


Helium Geleceği


Helium ekibi, nerede olduklarını sadece başlangıç olarak görüyor. Merkezi olmayan kablosuz ağları, günümüz internetinin taleplerini karşılayabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyan yeni bir kavram olarak görüyorlar. Bunu göz önünde bulundurarak, ekip aşağıdaki inisiyatifleri üstlenmiştir veya üstlenmeyi planlamaktadır;

  1. Blok zinciri ve merkezi olmayan kablosuz hizmet fikrini WiFi Bluetooth ve hücresel ağlara uygulamanın mümkün olup olmadığını belirleyin

  2. Büyüdükçe Helium ağını güçlendirmek için daha fazla kapsama kanıtı olasılığını ekleyin

  3. Kapsam Kanıtı’nın arkasındaki algoritmayı resmi olarak gösterin

  4. Akıllı sözleşmeleri mevcut sınırlamalarının ötesinde dağıtma olasılığını araştırın

HNT Nereden Alınır?


HNT, Bilaxy, Binance, Binance.US, Hoo, FTX ve Serum DEX gibi borsalarda USDC, USDT, PERP ve USD ile bir piyasa çifti olarak listelenir.


Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz: JL3MPH7U Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 48162505



Binance indirim ile hesap aç

23 görüntüleme0 yorum
bottom of page