top of page
  • Yazarın fotoğrafıKripto Haber Editörü

Fed yetkilisine göre dijital dolar, Bitcoin kadar sağlam olmalı

Güncelleme tarihi: 29 Mar

Fed yetkilisine göre dijital dolar, Bitcoin kadar sağlam olmalı


Fed'in araştırma ekibi, çoğu kişinin benimsemesi kolay olan bir platforma odaklanıyor. Yeni platform, bitcoin blok zinciri kadar sağlam olmalıdır. Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın (Fed) çalıştığı merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) veya dijital doların prototipi, bitcoin ile benzerliklerini taşıyacak, ancak mesafelerini de koruyacaktır. Her şeyden önce, finansal dışlanma gibi bazı sorunları çözmesi ve mevcut sistemin sunduğu ölçeklenebilirliği iyileştirmesi gerekiyor.


Boston Federal Rezerv Bankası'nda ödeme sistemleri mimarı Anders Brownworth tarafından, bu yıl 3 Nisan arasında gerçekleşen ve blockchain üzerine dünyanın en önemli akademik konferanslarından biri olan MIT Bitcoin Expo 2021'deki konuşmasında dile getirildi. Daha önce Circle'ın USDC stablecoin'inin tasarımı ve piyasaya sürülmesi üzerinde çalışan Brownworth, şimdi araştırmasının bir parçası. Fed ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) , bu yılın Temmuz ayında sunmayı planladıkları dijital dolar prototipleri üzerine çalışıyor.


Brownworth, ABD CBDC projesindeki araştırmacıların , dijital doların daha fazla finansal katılım sağlamak için sahip olması gereken kapasite ile çalışmalarını ilerlettiklerini açıkladı . Ayrıca platform, dijital işlemleri gerçekleştirmek için genel verimliliği önemli ölçüde artırmalıdır. Brownworth'un da belirttiği gibi, dijital dolar platformu Bitcoin'den uzak durmalı. Bunun nedeni, yetkiliye göre, öncü kripto para birimi sisteminin çoğu kişi için pratik olmaması, çünkü bir düğümü çalıştırmak herkesin sahip olmadığı büyük bir depolama kapasitesi gerektirmesidir. Yani "bu problemle başa çıkamazsanız, işleminizi doğrulamak için bir düğüme güvenmeniz gerekir" dedi.

Bitcoin'e blok zincirinin ne kadar sağlam ve dayanıklı olduğu için monolitik bir sistem olarak değindi ve dijital dolar platformunun da aynı derecede sağlam olması gerektiğine inanıyor. Brownworth'un sanal konferans sırasında açıkladığı gibi, Fed ve MIT'den araştırma ekibinin çoğunluk tarafından benimsenmesi kolay basit bir teknoloji sunmaya odaklandığını ve daha iyi ölçeklenebilirliği garanti etmek için uygulanabilir olması gerektiğini söyledi.


Bu anlamda plan, dijital dolar platformunun şu anda nakit ile yapılan saniyede 50.000, kredi kartı ile yapılan saniyede 60.000 işlemi aşabilmesidir. Boston Federal Rezerv yetkilisi, " Muhafazakar olarak saniyede yaklaşık 250.000 işlem düşünebiliriz" dedi. Brownworth, mevcut sistemlerin yeteneklerine ve sınırlamalarına bakarken, şimdilik ilk keşfin, bir merkez bankasının benzersiz ihtiyaçlarını karşılayan teknolojiyi sunan bir proje olmadığına inanıyor. Bu arada, bir CBDC'nin kullanım durumu için tasarlanmış hiçbir çözüm yoktur. "Bir şeyi öylece alıp uyarlayamazsınız, çünkü bunun işe yaramayacağını zaten biliyoruz" diye ekledi.


Dijital Doların Zorlukları


Kısaca Brownworth, dijital dolar platformu üzerinde çalışan araştırmacılar ekibinin ortaya çıkardığı zorluklardan bahsetti. Ödevine suşi tarifi dedi. Buradan anlaşılıyor ki , pek çok olası çeşidi olan tamamen yeni bir modele dayalı bir proje.


Buradaki zorluk, yalnızca platformun büyük hacimli işlemleri hızlı, ucuz bir şekilde ve otomatik olarak güncellenen kayıtlar arasında güçlü bir fikir birliği ile işleyebilmesi değildir. Aksine, doğru teknoloji de seçilmelidir, aksi takdirde bankasız nüfus bir kez daha dışarıda bırakılabilir.

Bununla birlikte, araştırmacılar başka zorluklarla da karşı karşıya çünkü dijital dolar sistemi, öngörülemeyen elektrik kesintileri karşısında veya internet bağlantısı olmadan çalışabilmelidir. Yetkili, "Doğal afetlerimize, kasırgalarımıza veya belki de insanlar hiçbir yerin ortasında olmasa bile, biraz düşünmek gerçekten gerekli" dedi.


Bu makalede yer alanlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

3 görüntüleme0 yorum
bottom of page