top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

Elrond Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?

Elrond Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?


Elrond (ERD), son zamanlarda oldukça ilgi gören bir proje. Kendilerinden önceki birçok proje gibi, ölçeklenebilirliğe odaklanırlar. Ölçeklendirme ve verim, belki de bugün en büyük blok zincirlerinden bazılarının karşı karşıya olduğu en acil sorunlardan biridir. Hepimiz blok zinciri şişmesine ve düşük verim ve yavaş işlemlerle gelen kaçınılmaz hayal kırıklıklarına tanık olduk. Elrond incelemesinde size proje hakkında bilmeniz gereken her şeyi vereceğiz. Ayrıca ERD belirtecinin uzun vadeli beklentilerine de bir göz atacağız. Elrond, güvenlik, ölçeklenebilirlik ve birlikte çalışabilirlik dahil olmak üzere blok zincirindeki kalıcı sorunları çözmek isteyen açık kaynaklı bir blok zinciri ağıdır. Neredeyse anında işlem hızı, yüksek verimlilik ve düşük maliyetli işlemler sağlamak istiyor. Elrond, bu özelliklerle IoT ekonomisine hazırlanmak istiyor. Platformun Adaptive State Sharding ve Secure Proof of Stake fikir birliği, bu hedeflere ulaşılmasına yardımcı olacaktır.


Elrond Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?
Elrond Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?


Bugün Blockchain'in Karşılaştığı Zorluklar


Elrond ekibi, blockchain'in gerçek dünya ekonomisine girmesinin aşağıdaki kriterleri karşılaması gerektiğine inanıyor;


Tam merkeziyetçilik: Bir blok zinciri, operasyonları etkileyen merkezi bir taraf olmayacak şekilde tam ademi merkeziyetçiliğe sahip olmalıdır. Ayrıca, güvenilir bir üçüncü taraf için de kullanılmamalıdır. Bu nitelikler tuhaf kararların şansını ve tek bir başarısızlık noktasını ortadan kaldırır


  • Sağlam güvenlik: Bir blockchain ağı, özellikle zaten bilinen olası saldırı vektörlerinden gelen potansiyel saldırıları uzak tutabilmelidir.

  • Yüksek ölçeklenebilirlik: Bir blok zinciri, kurulu eski sistemlere eşdeğer veya aşan yüksek bir iş hacmine ulaşabilmelidir

  • Verimlilik: Her ağ zorunluluğunu olabildiğince minimum bilgi işlem gücüyle karşılama yeteneği

  • Önyükleme ve depolama: bir blok zinciri, rekabetçi bir maliyetle verimli veri depolamayı destekleyebilmelidir

  • Zincirler arası birlikte çalışabilirlik: hizmetlerin yanı sıra harici blok zincirleriyle sınırsız bağlantıyı destekleme yeteneği


Bunların ışığında Elrond ekibi, bildiğimiz haliyle tüm blok zinciri konseptini yeniden düşündü. Daha önce de belirtildiği gibi, kriterleri karşılamak için SPoS mutabakatını ve durum parçalama işlemini uygular. Durum parçalama, dağıtılmış ağ durumunu birden çok parçaya böler. SPoS mekanizması Proof of Stake'in geliştirilmiş bir versiyonudur. Yoğun kaynak gerektiren İş Kanıtı mekanizmasından kaçınırken yüksek düzeyde güvenliği ve gerçek ademi merkeziyetçiliği kolaylaştırır.


Elrond Ağının Özellikleri


Hem Adaptive State Sharding hem de SPoS, Elrond ağının omurgalarından ikisidir. Bunlar ve Elrond Virtual Machine, platformun ana özelliklerini oluşturur. Aşağıda her birine daha yakından bakalım;


Uyarlanabilir Durum Parçalama


Şimdiye kadar, parçalamanın blok zincirindeki verileri birden çok parçaya bölme işlemi olduğunu zaten biliyorsunuz. Buradaki fikir, verilerin daha yönetilebilir olmasını sağlamaktır. Parçalama genellikle üç çeşittir: durum, işlemler ve ağ parçalama. Elrond, "Uyarlanabilir Durum Parçalama" oluşturmak için bu üçünü bir araya getirir. Bu, işlem hacmini ve genel performansı önemli ölçüde artırır. Uyarlanabilir Durum Parçalama, aşağıdakileri başarabilir;

Kullanılabilirlikten ödün vermeden ölçeklenebilirlik: Bu, parça sayısı artırılsa veya azaltılsa veya ağ durumu güncellense bile, bunun etkilenmeyeceği veya genel performansı çok ihmal edilebilir ölçüde etkileyeceği anlamına gelir.


Hızlı sevkiyat ve neredeyse anında izlenebilirlik: Bu, parçaların hesaplanmasının, iletişim turlarının ortadan kalkacağı bir şekilde olduğu anlamına gelir

Verimlilik ve uyarlanabilirlik: Bu, parçaların dağıtımının herhangi bir zamanda olabildiğince dengeli olduğu anlamına gelir.


Güvenli Teminat Kanıtı


Bu, Proof of Stake konsensüsünün Elrond tarafından yapılan benzersiz bir yorumudur. SPoS, Bitcoin'in Proof of Work'ünde olduğu gibi kaynak israfını ortadan kaldırır. SPoS, stake etme ile rastgele doğrulayıcı seçimini birleştirir. SPoS, yalnızca rastgele örnekleme yoluyla değil, aynı zamanda düğümlerin sürekli olarak yeniden karıştırılmasıyla da yüksek düzeyde güvenlik sağlar.


Elrond Sanal Makinesi


Elrond Sanal Makinesi, WASM standardına dayalı akıllı sözleşmeler oluşturmak ve yürütmek için bir "fabrika" dır. Sanal makine, geliştiricilerin Rust, C / C ++, C # ve Typescript dahil olmak üzere akıllı sözleşmelerle denemeleri için daha fazla dili destekler. Bu, artık aşina oldukları programlama dilinde akıllı sözleşmeler geliştirebilen geliştiriciler için iyi bir haber.


Elrond’un Ağ Yapısı


Ağ yapısı, parçalar, meta zincir ve düğümlerden oluşur. Daha önce tartıştığımız parçalar, ağın daha yönetilebilir bölümleri veya parçalarıdır. Her parça ağ durumunun yalnızca bir kısmını işler - işlem işleme, hesaplar, ödemeler, depolama vb. Bu, işleri daha hızlı ve daha ölçeklenebilir hale getirir.


Metachain, ayrı bir parça üzerinde çalışan "özel" bir blok zinciridir. Sorumlulukları arasında blok başlıklarını doğrulama, parçalar arasında bilgi aktarımı, doğrulayıcı kayıtlarını ele alma, balıkçıların karşılaştığı sorunları çözme (bundan sonra daha fazlası) ve doğrulayıcıları ödüllendirme yer alır. Metakainler ayrıca yanlış davranan doğrulayıcılar için ödüllerin kesilmesini de denetler.


Düğümler, Elrond istemcisini çalıştıran katılımcılardır. Düğümler dünyanın her yerine dağıtılır - bir bilgisayar, tablet, akıllı telefon veya herhangi bir sunucu olabilir. Bir düğüm herhangi bir rolü oynayabilir: doğrulayıcı, gözlemci veya balıkçı. Bu katılımcılar çeşitli seviyelerde destek sağlar ve ödüller kazanır.


Elrond Ağının Katılımcıları Kimlerdir?


Elrond üç tür katılımcıya ev sahipliği yapar: bunlar doğrulayıcılar, gözlemciler ve balıkçılar içerir.


Doğrulayıcılar


Doğrulayıcılar işlemleri işler ve blok zincirine yeni bloklar ekler. Ağın güvenliğini sağlarken devam etmesini kolaylaştıran fikir birliği mekanizmasında yer alırlar. Doğrulayıcılar, Elrond tokenleri ve işlem ücretlerinin bir kısmı ile telafi edilir. Doğrulayıcı olarak kalifiye olmak için, ERD token'larında pay sahibi olmak gerekir. Bu, doğrulayıcıların faaliyetlerini ağdaki hedefler doğrultusunda tutmaya yardımcı olmak içindir. Bir doğrulayıcının faaliyetleri ağ içinde kesintiye neden olursa, payını kaybedebilir.


Gözlemciler


Bunlar, okuma ve aktarma arayüzü olarak işlev gören pasif üyelerdir. Bir gözlemci, Tam veya Hafif olabilir. Tam bir gözlemci, blok zincirinin tüm işlem geçmişini saklar. Bir Işık gözlemcisi bu tarihin yalnızca iki dönemini saklar. Gözlemcilerin ERD'de pay sahibi olmaları gerekmez ve katılımları için ödüllendirilmezler.


Balıkçılar


Balıkçılar, önerilen blokların gerçekliğini doğrulayan düğümlerdir. Kötü oyunculardan kaynaklanabilecek geçersiz blokları tespit eder ve bunlara meydan okurlar. Balıkçılar katılımlarından dolayı ödüllendirilir. Hem doğrulayıcılar hem de gözlemciler balıkçı olarak hareket edebilir. Doğrulayıcıların balıkçı olarak oynayabilmeleri için mevcut fikir birliği turunun parçası olmamaları gerekir.


Elrond'un Token ve Para Politikası


Elrond, ERD olarak bilinen bir yardımcı program jetonuna sahiptir. ERD, ağın çalışması için gereklidir ve aşağıdaki rolleri yerine getirir;


  • İşlenmiş işlemler için ödeme olarak

  • Elrond'da akıllı sözleşmeler ve DApp'ler dağıtmak için ödeme olarak

  • Ağdaki çeşitli rollere katılmanın ödülü olarak

  • Ağ içi yönetişime katılmak için


Bir işlem gerçekleştiğinde, Elrond protokolü ERD yayınlar. Bunun en büyük yüzdesi onaylayıcılara gidiyor, başka bir yüzde yakılıyor ve bir başka yüzde Elrond Topluluk Fonu'na tahsis ediliyor ya da yakılıyor.


Elrond nasıl satın alınır?


Elrond parasını Kripto Para TR ( Kripto Para Türkiye) sitesinden aldığınız bilgiler ile kolayca edinebilirsiniz.



Elrond Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
Elrond Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır

Elrond Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
Elrond Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır

Binance borsasına 30 saniyede kayıt olabilir ve hemen Kripto para ticaretine başlayabilirsiniz.


%20 Alım Satım Komisyon indirimi için üye olurken bu kodu kullanabilirsiniz: JL3MPH7U


Elrond, birçok blok zinciri projesinin yapmaya çalıştığı şeyi yapıyor, birinci ve ikinci nesil blok zincirlerinin güvenlik ve ölçeklenebilirlik sorunlarını çözüyor. Buna yönelik yaklaşımı, ağa nezaret eden ilgi çekici katılımcı türleri ve parçalama kavramına yeni dönüşüyle oldukça yenilikçi. Ağın buradan nasıl büyüdüğünü görmek heyecan verici olacak.


Kripto Para TR Kurucusu Emre Ata



Emre Ata
Emre Ata



7 görüntüleme0 yorum
bottom of page