top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

Cardano Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, ADA Nasıl alınır?

Cardano Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, ADA Nasıl alınır?


Cardano Nedir?


Cardano, Ethereum'a benzer, katmanlı bir mimari aracılığıyla güvenliğe odaklanan akıllı bir sözleşme platformudur. Kendi tanımıyla "üçüncü nesil blok zinciri", bilimsel felsefeden yaratılan ve hakemli akademik araştırmalar üzerine inşa edilen türünün ilk örneğidir.

Cardano'nun arkasındaki ekip, onu hem son kullanıcı hem de düzenleyiciler düşünerek yaratıyor. Düzenleme ihtiyacını, blockchain teknolojisinin özünde ademi merkeziyet ve gizlilik ilkeleri ile dengeleyen yol bulunmaya çalışılıyor. Platform yüksek seviyede toleransa sahip bir programlama dili Haskell’i kullanıyor. Blockchain tabanlı sistemler bilinmeyen karmaşık ve geleceği ile projelerde esneklik oluşturması önemlidir. Bir sistemin aylar hatta yıllar içinde neye sahip olabileceğini bilmek neredeyse imkansızdır. Haskell hata payına izin veren sağlam bir dile sahiptir. Diğer bazı kripto para projelerinin aksine, Cardano ekibi tüm finansal sistemleri elden geçirmek istememektedir. Amaçları, bankacılık sistemlerini daha önce uygulamak için çok pahalı oldukları yerlere, özellikle de gelişmekte olan dünyaya getirmek için blok zinciri teknolojisini kullanmaktır.


Cardano Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, ADA Nasıl alınır?
Cardano Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, ADA Nasıl alınır?


Cardano Nasıl Çalışır?


Cardano, hesap değerlerinin genel muhasebesini, değerlerin bir hesaptan diğerine taşınmasının nedeninden ayıran iki katman halinde geliştirilmektedir. Bu ayrım, platformdaki akıllı sözleşmelerin daha esnek sağlıyor. Ayrıca işletmeler, sözleşmelerin tasarımlarını, mahremiyetlerini ve uygulanmalarını kendi özel kullanımlarında daha iyi uyacak şekilde fırsat sağlamaktadır.


Cardano'nun Arkasında Kim Var?


Cardano'yu oluşturmak için üç kuruluş birlikte çalışıyor. Cardano Vakfı, İsviçre'dedir. Bu bağımsız standartlar kuruluşu, Cardano kullanıcılarını desteklemek ve ticari ve düzenleyici konularda yetkililerle çalışmak üzere tasarlanmıştır. IOHK, kripto para birimi geliştirme ve araştırmada liderdir ve 2020'ye kadar platform geliştirme sözleşmesi vardır. Son olarak, Emurgo girişimlere yatırım yapar ve ticari girişimlerin mevcut Cardano blok zincirini geliştirmesine yardımcı olur.


  • Cardano Yerleşim Katmanı (CSL)

  • Cardano Yerleşim Katmanı (CSL), denge defteri görevi görür ve platformun ilk katmanıdır. Bitcoin'in bir iyileştirmesi olarak oluşturulan bu katman, Ouroboros: Aggelos Kiayias'ın Provably Secure Proof of Stake Blockchain Protocol adlı teknik incelemesinden oluşturulmuş bir kripto para birimi görevi görür.

  • Cardano Hesaplama Katmanı (CCL)

  • Cardano Hesaplama Katmanı (CCL), Cardano platformunun ikinci katmanıdır ve işlemlerin neden gerçekleştiğine ilişkin bilgileri içerir. Cardano akıllı sözleşmeleri bu katman içinde çalışır.


Hesaplama katmanı CSL'den ayrıldığından, CCL'nin farklı kullanıcıları işlemleri değerlendirirken farklı kurallar oluşturabilir. Örneğin, AML / KYC verilerini içermeyen işlemleri dışarıda bırakan izinli bir defter oluşturabilirsiniz. Bu, blok zinciri düzenlemesi artmaya devam ettikçe daha da önemli hale gelecek. Cardano ekibi, CCL - Plutus üzerinden akıllı sözleşme geliştirmeleri için kullanılabilir yeni bir programlama dili yaratmakta. CCL, platformdaki düşük güvenceli uygulamalar için Ethereum akıllı sözleşmelerinin arkasındaki dil olan Solidity'i de destekliyor.


Cardano, geliştiricilere yardımcı olmak için, dapp'larda kullanılabilen bir Plutus kodu referans kitaplığı da içerir. Bunun ötesinde ekip, kodu doğrulamak ve kod güvencesini geliştirmek amacıyla bir dizi araç oluşturuyor.


Cardano Kripto Para Birimi ve Teknolojik Platform Sunuyor


ADA, Cardano'nun teknolojik bir platformudur. Tamamlandığı zaman, dünya çapında bireylerin, hükümetlerin ve diğer kuruluşlarla günlük olarak finansal uygulamalarla çalışabilir. Ekip, platformu bir dizi katman halinde inşa ediyor, çünkü bu, gelecekteki yükseltmeler için esneklik ve daha basit bakım sağlıyor. Proje, Ada'yı çalıştırmak için kullanılacak yerleşim katmanıyla başlar. Bundan sonra ekip, gelecekteki iş ve ticaretin temelini oluşturan dijital yasal anlaşmalar olan akıllı sözleşmeleri yöneten bir bilgisayar katmanı oluşturacak. Ek olarak, Cardano dapp'leri veya tek bir taraf tarafından kontrol edilmek yerine bir blok zinciri kullanarak çalışan merkezi olmayan uygulamaları çalıştıracak.


ADA Nereden Alınır?


ADA'yı birkaç büyük değişim platformunda satın alabilirsiniz. Binance, borsaların en yüksek ADA işlem hacmine sahiptir ve kripto parayı Bitcoin ve Ethereum ile bir ticaret çifti olarak sunar. Çoğu platformda ADA satın almak için öncelikle başka bir platformda Bitcoin veya Ethereum satın almanız ve aktarmanız gerekir. GDAX ve Gemini bu süreci başlatmak için iyi seçimlerdir. ADA, yakında Japonya'daki bir ATM makineleri ağı aracılığıyla da satın alınabilecek. Henüz kullanılabilir ATM yoktur ve herhangi bir zaman çizelgesi verilmemiştir.





Cardano Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, ADA Nasıl alınır
Cardano Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, ADA Nasıl alınır

Cardano Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, ADA Nasıl alınır
Cardano Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, ADA Nasıl alınır

Cardano Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, ADA Nasıl alınır
Cardano Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, ADA Nasıl alınır


Cardano (ADA) Nerede Saklanır?


Bahis kazancından ödülü almak için büyük olasılıkla ADA'nızı borsadaki bir cüzdanda saklamanız gerekecektir. Şu anda, ADA'nızı saklayabileceğiniz tek bir cüzdan var Daedalus cüzdanıdır. Daedalus cüzdaı şu anda sadece Windows ve Mac’te mevcuttur. Ancak iOS ve Android’de bir mobil cüzdanı yakında piyasaya sürüleceği tahmin edilmekte. Ledger, ürünlerine ADA desteği sağlamak için bir üçüncü tarafla birlikte çalışıyor. Shelley aşamasının uygulanmasıyla hazır olmalıdır.


Cardano'yu Benzersiz Kılan Nedir?


Herhangi bir yeni akıllı sözleşme platformu kaçınılmaz olarak Ethereum ile karşılaştırılır ve bu, projenin neler sunabileceği konusunda bir fikir edinmek isteyen herkes için iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Tıpkı Ethereum gibi Cardano, geliştiricilerin dapp'ler oluşturabileceği ve akıllı sözleşmeler uygulayabileceği bir platform sunuyor.


Bununla birlikte, bir dizi başka çok yönlü özellik sunmak için de tasarlanmıştır. Katmanlı mimarisi sayesinde Cardano, akıllı sözleşmelerin işlemlerin gerçekleştiği yerden farklı bir katmanda yürütülmesine izin verir. Bu, blok zincirinde çok çeşitli gelişmiş akıllı sözleşmelerin hızlı bir şekilde uygulanmasını mümkün kılar. Ayrıca, en güvenli programlama dillerinden biri olarak kabul edilen ve bir dizi güvenlik avantajı sağlayan Haskell koduna dayalı ilk kripto para birimidir. Bir yol haritası veya teknik incelemeden ziyade, proje başlangıçta bir dizi tasarım ilkelerine, en iyi mühendislik uygulamalarına ve aşağıdakileri içeren diğer önemli hususlara dayanıyordu;


  • Muhasebe ve hesaplamayı farklı katmanlara ayırma

  • Hakemli araştırmalarla rekabet eden küçük akademisyen ve geliştirici grupları

  • Ağa zarar vermeden dağıtıldıktan sonra sistemleri yükseltme yeteneğini geliştirme

  • Mobil cihazlarda çalışabilen ve makul ve güvenli bir kullanıcı deneyimi sağlayan bir kripto para birimi oluşturmak

  • Düzenleyicilerin Bitcoin'den miras kalan bazı temel ilkelerden ödün vermeden ticaretle etkileşime girmesi için sağlıklı bir orta yol bulmak

Bu fikir ve ilkelerden Cardano yaratıldı.


Cardano'nun Arkasındaki Teknoloji


Cardano, işletmelerin akıllı sözleşmeleri kendi gereksinimlerine göre uyarlamak için ihtiyaç duydukları esnekliği sağlamak için iki katman ile inşa ediliyor. Cardano Yerleşim Katmanı. Bu ilk katmandır ve platformun denge defteri görevi görür. Yeni bloklar oluşturmak ve işlemleri onaylamak için bir proof-of-stake (PoS) algoritması kullanır. Cardano Hesaplama Katmanı. Bu, akıllı sözleşmelerin çalıştırılabileceği katmandır ve Cardano ekibi, akıllı sözleşmeler oluşturmak için kullanılacak yeni bir programlama dili (Plutus) geliştiriyor.


Belirtildiği gibi, Cardano, bitcoin gibi bir çalışma kanıtı (PoW) fikir birliği algoritması kullanmak yerine Ouroboros adlı yeni bir hisse kanıtı (PoS) algoritması kullanıyor. Bu sistem altında, bloklar oluşturulur ve işlemler slot liderleri tarafından doğrulanır. ADA jetonu olan herkes, yazı tura atma protokolü kullanılarak rastgele seçilen slot liderleri ile bir slot lideri olabilir.


Cardano (ADA) parasını Kripto Para TR ( Kripto Para Türkiye ) sitesinden aldığınız bilgiler ile Binance Borsasında kolayca edinebilirsiniz.



Binance borsasına 30 saniyede kayıt olabilir ve hemen kripto para ticaretine başlayabilirsiniz.


%20 Alım Satım Komisyon indirimi için üye olurken bu kodu kullanabilirsiniz: JL3MPH7U




Kripto Para TR Kurucusu Emre Ata ( LinkedIn hesabı )



Emre Ata
Emre Ata
13 görüntüleme0 yorum
bottom of page