top of page
  • Yazarın fotoğrafıKripto Haber Editörü

Bitcoin Türkiye'de siyasi bir mesele haline geldi

Güncelleme tarihi: 28 Mar

Bitcoin Türkiye'de siyasi bir mesele haline geldi


Türkiye'nin yeni atanan merkez bankası başkanı, kripto para birimlerini ülkede kullanımını neredeyse imkansız kılan bir yasak getirdikten kısa bir süre sonra, Bitcoin ( BTC ) siyasi bir savaş alanı haline geldi. 30 Nisan'da yeni bir yasak yürürlüğe girecek ve hem kripto ödemelerini hem de Türk ulusal para birimini bir ödeme hizmeti sağlayıcısı aracılığıyla kripto para birimlerine dönüştürmek için yapılan işlemleri yasadışı hale getirecek. Ayrıca, "kripto para birimlerinin ödeme aracı olarak doğrudan veya dolaylı olarak kullanılması" yasaktır.


Muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, aynı gün Bitcoin ve kripto sektörünün tamamını bir kenara atarken, bu dramatik dönüm noktasında açıklamalarda bulundu;

Daha sonraki bir tweet'te, etkilenen sektör katılımcılarına danıştıktan sonra Kılıçdaroğlu, kripto endüstrisinin Türkiye'de “tek boynuzlu at” üretme olasılığı en yüksek olan sektör olduğuna dikkat çekti. Kripto para birimlerinin daha sıkı kullanılması bu potansiyeli açığa çıkarabilir. Ayrıca muhalefet lideri yasaktan iktidar partisinin “gençleri anlamadığı” sonucuna varıyor.


Ancak “kripto yasağı” sadece Türk siyaseti için bir yakıt değil, aynı zamanda ülke nüfusu üzerinde de çok gerçek etkilere sahip olması muhtemel. 2019 yılında yapılan bir anket, Türkiye'nin kripto para birimlerini benimsemesinin ön planda olduğunu göstermişti. Halihazırda Türk lirası için kendi stabilcoin'i var ve önde gelen yerli kripto borsası BtcTurk, bazı Süper Lig futbol takımlarına sponsor olduğu için artık iyi biliniyor.


Bununla birlikte, böyle bir düzenleme çoktan ortaya çıkmıştı, çünkü büyük ödeme hizmeti sağlayıcısı PayPal bile 2016 yılında Türkiye'de yasaklanmıştı. Aynı zamanda, bir devlet merkez bankası dijital para birimi için planlar giderek daha somut özellikler kazanırken, hükümet, Türk lirası ile döviz çiftindeki Bitcoin'in bu yıl öncelikle yeni bir rekor seviyeye ulaşmasından muhtemelen daha az memnun.


Bu makalede yer alanlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

5 görüntüleme0 yorum
bottom of page