top of page

Litecoin

Litecoin nedir? Nasıl Alınır?
Litecoin Al

Litecoin

Litecoin, MIT / X11 lisansı altında yayınlanan eşler arası bir kripto para birimi ve açık kaynaklı yazılım projesidir.

Litecoin nedir? Nasıl Alınır?

 

Yaygın bir şekilde ilk başarılı "alternatif kripto para birimi" olarak kabul edilen Litecoin’in 2011 sürümü, bir geliştirici dalgasına, Bitcoin kodunu değiştirerek ve yeni ağ türleri başlatmak için kullanarak kripto para birimleri için kullanıcı tabanını genişletmeye çalışmaları için ilham verecektir. Bu nedenle Litecoin, Bitcoin'in kodunu kopyalayan ve özelliklerini değiştiren ilk kripto para birimi olmasa da, zaman içinde net bir değer önermesi olmadığı yönündeki eleştirilerle karşılaşsa bile, zaman içinde sağlam bir pazar oluşturan, tarihsel olarak daha önemli olanlardan biridir. Örneğin, Litecoin ilk olarak teknolojisini, blok zincirine yeni işlem bloklarının eklenmesi için harcadığı süreyi azaltarak farklılaştıracaktır. Fikir, bunun, Bitcoin ödemelerini kesin olarak kabul etmenin güvenli olmasından önce bazen 6 onay (yaklaşık bir saat) beklemek zorunda kalan tüccarlar için çekici olabileceğiydi.


Ancak 2010'ların ortalarında tüccarların kripto para birimine olan ilgisi azaldığından, Litecoin gelişime yönelik daha agresif bir yaklaşım benimseyecek, Lightning Network ve Segregated Witness gibi yeni özelliklere öncülük edecek ve en yeni teknolojiler artık Bitcoin'de yaşıyor. Pazar, ağlar arasındaki rekabeti körüklemek yerine, bu çabaları büyük ölçüde Litecoin'in değerleriyle uyumlu olarak gördü. Proje için erken pazarlama çabaları, Litecoin'i, potansiyel alıcıları bugüne kadar ikna etmeye devam eden bir slogan olan "gümüşten bitcoin'in altınına" olarak tasvir edecek kadar ileri gitti.


Litecoin Nasıl Çalışır?


Bitcoin kodunun bir modifikasyonu olan Litecoin birçok benzer özelliğe sahiptir. Yani, Bitcoin'in nasıl çalıştığını biliyorsanız, Litecoin'i anlamakta kolay bir zaman geçireceksiniz. Litecoin, kripto para birimi LTC'nin sahipliğini ve değişimini sağlamak için kriptografi kullanır ve yazılımı, 84 milyonda yaratılabilecek LTC miktarına kesin bir sınır koyar.


Bitcoin gibi, Litecoin de bilgi işlem donanımını adayan herkesin blok zincirine yeni bloklar eklemesini ve yarattığı yeni Litecoin'i kazanmasını sağlamak için bir tür iş kanıtı madenciliği kullanır. İki temel fark, Litecoin'in işlemleri daha hızlı sonuçlandırmayı hedeflemesi ve farklı bir madencilik algoritması kullanmasıdır. Litecoin'de, blok zincirine her 2,5 dakikada bir (Bitcoin'de 10 dakikanın aksine) yeni bloklar eklenir.


Litecoin'in madencilik algoritması başlangıçta özel madencilik ekipmanlarının etkinliğini azaltmayı hedefliyordu, ancak bu daha sonra başarısızlıkla sonuçlanacaktı. Litecoin, o zamandan beri daha deneysel kripto para birimi özellikleri için değerli bir test alanı olduğunu kanıtladı. 2017'de Litecoin, kripto para birimlerinin her bloğa daha fazla işlem eklemesine yardımcı olan bir teknoloji olan "Ayrılmış Tanık" ı benimsedi. O yılın ilerleyen saatlerinde, katmanlı bir ağ tasarımının nasıl kullanılabileceğini gösteren bir gelişme olan Litecoin'de ilk Lightning işlemi tamamlandı.


Litecoin'in Arkasındaki Teknoloji


Blockchain teknolojisinin nasıl çalıştığını anlamaya çalışmak oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Bunun nedeni, kripto para birimini tartışırken konuştuğumuz şeylerin çoğunun tamamen yeni olmasıdır! Bu yüzden olayları gerçek dünyadan örnekler kullanarak mümkün olan en temel şekilde açıklamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Öyleyse, Litecoin blockchain teknolojisi hakkında biraz daha bilgi edelim.


İşlem Hızı


Artık bir Litecoin işleminin nasıl işlediğinin temel sürecini biliyorsunuz, teknolojinin gerçekte ne kadar iyi olduğuna biraz daha derinlemesine bakalım! Öyleyse, Litecoin'in tüm amacı Bitcoin'in kusurlarını iyileştirmekti, değil mi? Peki, o zaman - nasıl karşılaştırılırlar? Her Bitcoin bloğunun onaylanması 10 dakika sürer. Litecoin 2,5 dakikada bundan 4 kat daha hızlıdır. Litecoin küresel bir ödeme sistemi olacaksa bu gerçekten önemlidir. 2.5 dakika sonra, bloğun 1 onayı vardır. Bu, geri alınamayacağı anlamına gelir. Ekstra güvenlik için, bazı satıcılar bir işlemi gerçekleştirmeden önce ek onaylar talep eder. Ancak Bitcoin ile 1 blok onay alacağı zaman, Litecoin'de 4 tane olacaktı!


Ölçeklenebilirlik


Dikkate alınması gereken bir diğer önemli husus, Litecoin blok zincirinin ne kadar ölçeklenebilir olduğudur. Daha önce açıkladığımız gibi, ölçeklendirme, daha fazla işlemi gerçekleştirme yeteneğidir. Ancak, mümkün olanın her zaman bir sınırı vardır. Bitcoin, saniyede maksimum 7 işlemi işleyebilir. En popüler ikinci blok zinciri olan Ethereum, saniyede maksimum 15 işlem ortalamasıdır.

Litecoin'in kaç tanesini kaldırabileceğini düşünüyorsunuz?


Litecoin saniyede maksimum 56 işlem gerçekleştirebilir! Bu, hem Bitcoin hem de Ethereum'un toplamından çok daha hızlı olmasını sağlar! Litecoin gelecekte giderek daha popüler hale geldikçe, ekstra taleple başa çıkabilecek.


Madencilik


Temel olarak madencilik, insanların üçüncü bir tarafa ihtiyaç duymadan para gönderip almasına olanak tanıyan bir süreçtir! Yine de birçok farklı madencilik türü vardır, ancak bunların her biri bir tür fikir birliği modelidir. Litecoin, Proof-of-Work veya kısaca PoW adlı bir fikir birliği modeli kullanır. Bitcoin ayrıca PoW kullansa da, ikisi arasında bazı küçük farklılıklar var.


Güvenlik


Şimdiye kadar kullandığınız hemen hemen her uygulama, merkezi bir sunucuda (Facebook, Instagram ve Twitter, vb.) çalışacaktır. Bu, kişisel bilgilerinizi bilgisayar korsanlarından korumak için üçüncü taraf bir şirkete güvendiğiniz anlamına gelir.


Bankanız, merkezi şirketlere bir başka güzel örnektir. Bir suçlu merkezi sunucularını hackleyebildiyse, potansiyel olarak banka hesabınıza erişebilir (ve tüm paranızı çalabilir)! Ne yazık ki, merkezi hackler her zaman oluyor ve bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey yok! Bu, Litecoin gibi merkezi olmayan ödeme sistemlerinin oluşturulmasına kadar oldu! Litecoin'in saldırıya uğramasının tek yolu, birinin ağın % 51 veya daha fazlasını kontrol etmesidir. Bir bilgisayar korsanının bunu yapması için, tüm ağdaki madencilik bilgi işlem gücünün % 51'inden fazlasını üretmesi gerekir.


Masaüstü veya Mobil Cüzdan


Az sayıda paranız varsa ve bunlara kolay ve hızlı erişim istiyorsanız, en iyisi bir masaüstü veya mobil cüzdan (yazılım cüzdanları) kullanmaktır. Bunlar, bilgisayarınızda veya cep telefonunuzda fazla yer kaplamadıkları için harikadır ve makul ölçüde güvenlidirler.


Bu yazılım cüzdanlarıyla, özel anahtarlarınıza erişimi olan tek kişi sizsiniz. Cüzdanın geliştirme ekibi bile onları göremez. Yazılım cüzdanınızda kurtarma seçeneklerini de ayarlayabilirsiniz. Dolayısıyla, şifrenizi unutursanız veya bilgisayarınız kırılırsa, yine de jetonlarınıza erişebilirsiniz.


Donanım Cüzdanları


Gerçek dünyada hayat birikiminizi deri cüzdanınızda saklamak istemezsiniz, değil mi? Litecoin'inizi saklarken de durum aynıdır! Madeni paralarınızı tutmanın en güvenli yolu bir donanım cüzdanı kullanmaktır. Bu, bir kasanın kripto para birimi eşdeğeridir!


Donanım cüzdanları, paralarınızı çevrimdışı olarak saklamanıza izin verir, yani hiçbir zaman internete bağlanmazlar. Madeni paralarınızı hızlı bir şekilde göndermeniz veya almanız gerekiyorsa daha az kullanışlı olsa da, en güvenli seçenektir. Bunlardan en popüler olanı Ledger Nano S'dir. Donanım cüzdanlarının bir bedeli olsa da, özellikle çok fazla madeni paranız varsa güvenliğin önemini göz önünde bulundurmalısınız. Ledger Nano S ayrıca kurtarma parolanızı ekranda görüntülemenizi sağlar. Bunu yazıp güvenli bir yerde saklayarak, birisi donanım cihazını çaldıysa Litecoin'inize yeniden erişebilirsiniz.

Binance'dan kolayca satın alabilirsiniz.


Böylesine havalı bir kripto para birimini bu kadar az kelime ile kaplamak zordur, ancak şimdi ne olduğunu ve neden yaratıldığını iyi bir şekilde anlamalısınız. Ayrıca teknolojinin nasıl çalıştığını ve Bitcoin'den nasıl farklı olduğunu iyi anlamalısınız! Litecoin işlemleri Bitcoin’den daha hızlı ve daha ucuz olduğu için, bunun daha iyi bir seçenek olduğunu varsaymamalısınız. Bu kripto para birimlerinden birine yatırım yapmak istiyorsanız, bunu yapmadan önce her iki kriptoda da kapsamlı araştırma yapmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Litecoin Ticareti İçin Güncel Binance Referans( Komisyon İndirimi) Kodları ( Ömür Boyu Geçerlidir )

Binance 5%: QY9SI8G1


Binance 10%: YAVZY1FZ


Binance 15% : IB3V6EOK


Binance 20%: E68Q3TPC

bottom of page